Här presenteras svar till vanliga frågor:

1

1.Vad är skillnaden mellan att vara familjehem genom kommunen och en oberoende familjehemsorganisation som Familjehem Hjärtat?

2. Vem kan ansöka om att bli familjehemsförälder?

3. Hindrar en brottmålsdom mig från att bli familjehemsföräldrar?

4. Vilka kontroller görs gällande mig och mitt hem?

5. Kan mina barn dela sovrum med det placerade barnet?

6. Kan jag ha ett arbete om jag är familjehemsförälder?

7. Kan jag bestämma hur länge barnet bor hos mig?

8. Hur länge bor ett barn/ungdom hos oss?

9. Kan jag välja ålder eller kön på barnet som jag tar emot?

10. Ska man ha någon särskilt utbildning?

 

1. Vad är skillnaden mellan att vara familjehem genom kommunen och en oberoende familjehemsorganisation som Familjehem Hjärtat?

Både kommuner och oberoende organisationer rekryterar och utreder familjehem. Processen att bli familjehem är på många sätt likadana; skillnaden är vilken omfattning det är på stödet och utbildningen du får, liksom vilket arvode som utbetalas. Arvodet varierar mellan olika kommuner och familjehemsorganisationer.

2. Vem kan ansöka om att bli familjehemsförälder?

Alla har möjlighet att ansöka om att bli familjehemsförälder. Huruvida du kan bli familjehem beror på ett stort antal faktorer som har att göra med din aktuella livssituation och dina levnadsvillkor. Familjehem Hjärtat ställer följande krav:

  • Du är minst 25 år gammal med stabil ekonomi
  • Du har minst ett extra sovrum där hemma
  • Rent register
  • Du har tid och utrymme att vara engagerad i ditt uppdrag som familjehem

3. Hindrar en brottmålsdom mig från att bli familjehemsföräldrar?

Att ha en fällande dom i sitt förflutna betyder inte att du automatiskt diskvalificeras från att bli familjehemsförälder, men det beror givetvis på brottets art och när det hände. Ring oss för en diskussion på 0737625258.

4. Vilka kontroller görs gällande mig och mitt hem?

Familjehem Hjärtat genomför en rad kontroller angående dig, din familj och bostad. Dessa inkluderar privata och yrkesmässiga referenser, hälso- och säkerhetsbedömningar, kontroll av socialregister och brottsregister, samt en genomgång av din ekonomiska situation.

5. Kan mina barn dela sovrum med det placerade barnet? 

För att placeringen ska bli framgångsrik är det viktigt att det familjehemsplacerade barnet får en plats att vara för sig själv när det behövs – därför har Familjehem Hjärtat som krav att det placerade barnet ska ha ett eget rum.

6. Kan jag ha ett arbete om jag är familjehemsförälder?

Ja, du kan fortsätta att arbeta även om du åtar dig en familjehemsplacering, men det underlättar om åtminstone en av familjehemsföräldrarna har flexibel arbetstid eller kan stanna hemma under perioder – speciellt i början av en placering. I vissa fall kan det vara nödvändigt för en familjehemsförälder att vara hemma med barnet ett tag i början.

7. Kan jag bestämma hur länge barnet ska bo hos mig?

Det är inte alltid möjligt att veta i början av en placering när ett barn är redo att flytta, men du kan välja vilken typ av familjehemsplacering du önskar åta dig.

8.Hur länge bor ett barn hos oss?

Det skiljer sig beroende på om man är jour- eller familjehem.

För Jourhem så bor ett placerat barn i familj under utredningstiden. Vilket kan innebära allt från några dagar till fyra månader. Under placeringstiden får den ansvarige handläggaren tid att utreda barnets behov och fastställa en plan på hur man kan göra det bästa för barnet framöver.  Under handläggningstiden är det viktigt att jourhemmet är en trygg, lugn och stabil plats för barnet att bo i.

9. Kan jag välja ålder eller kön på barnet som jag tar emot?

Vi tar alltid hänsyn till den ålder och det kön som passar bäst utifrån er nuvarande livs- och familjesituation. Familjehem Hjärtat placerar barn i åldrarna 12-20 år i familjehem, men en stor del är äldre barn och tonåringar.

10. Ska man ha någon särskilt utbildning?

Det krävs ingen speciell utbildning för att vara familjehem, men erfarenhet av barn på olika sätt är ett måste. Alla familjehem får en grundutbildning som tagits fram av socialstyrelsen, ”Ett hem att växa i”. Senare tillkommer även föreläsningar minst 4 gånger/år.